10 manieren om verwachtingsvrij lief te hebben!

10 manieren om verwachtingsvrij lief te hebben

Lief hebben zonder verwachtingen is een voorwaarde voor een goede relatie, niet alleen met je partner maar in eerste plaats in de relatie met jezelf.

 

Je vrijmaken zijn van verwachtingen doe je niet om teleurstelling te voorkomen. Je laat juist situaties ontstaan zoals ze bedoeld zijn en je geeft jezelf en andere mensen de vrijheid te zijn wie ze zijn. Je vertrouwt in jezelf, in anderen en in het leven.

 1. Go with the flow

Het is zo makkelijk om al helemaal voor te stellen hoe iets gaat lopen maar ervaring leert dat het nooit zo wordt als je bedacht had. Dat is prima. Visualiseer verschillende opties en laat los welke het zal worden. Je kunt niet altijd van te voren weten of een schijnbaar slechte uitkomst ook echt slecht is!

 

2. Focus je op meerdere dingen in je leven

Als je je op die ene partner, die ene relatie of die ene baan wordt t rigide. Er hangt ook heel veel af van dat ene ding, je verwacht er heel veel van. Als het dan anders gaat dan je verwacht had is de teleurstelling zo groot. Je bent niet maar 1 iets, het definieert je niet. En er is zo veel meer in het leven waar je geluk en plezier uit kunt halen.

 

3. Weet dat goede dingen ook eindigen

Als je iets fijns hebt, een relatie, een baan, een hobby, een goede vriendschap wat het dan ook is, realiseer je dan dat de enige zekerheid in het leven is dat alles verandert en laat dat dat ook gebeuren. Laat je oude plaatjes los en geniet van wat er nu is zonder er op te rekenen dat het altijd zo blijft. Stel je open voor wat er kan komen.

 

4. Schat mensen realistisch in

Iemand kan prachtig lijken en veel belovend zijn. Alles en iedereen heeft minder fijne eigenschappen en fijne eigenschappen. Je hoeft niets niet mooier dan het is want het is perfect zoals het nu is. Geef anderen de ruimte om te zijn wie ze zijn en baseer je je relatie met hen op een realistisch en oprecht beeld. Jij kunt dan ook jezelf zijn met je goed en minder goede eigenschappen.

 

5. Oneerlijk is subjectief

Meestal zijn we eerlijk en soms niet. Als je merkt dat rechtvaardigheid het belangrijkst is voor je zul je merken dat je je emotioneel afhankelijk opstelt van anderen. Belangrijker is om je af te vragen waarom je zelf of iemand anders oneerlijk is. En of iemand oneerlijk tegen jou of in den beginne tegen zichzelf? Wat je aan jezelf niet kunt toegeven kun je ook niet aan een ander toegeven. En waarom is iemand oneerlijk?

 

6. Jij alleen bent verantwoordelijk voor jouw geluk

En jouw partner is verantwoordelijk voor het zijne/hare. Het is aan jou om assertief genoeg te zijn om jouw weg te vinden in het leven en het is aan jou om de ander in zijn/haar waarde te laten om diens eigen weg te vinden. Het is niet aan jou om die verantwoordelijkheid in de handen van een ander te leggen, noch niet aan jou om de ander te veroordelen of egoïstisch te noemen. Is de ander egoïstisch of voldoet hij/ zij niet aan jouw verwachting? Gun jezelf en de ander geluk en je krijgt het in overvloed!

 

7. Moeten versus willen

Moet, vind en behoor jij veel in het leven? En kijk je ook zo naar anderen? Dan zijn de verwachtingen hooggespannen toch? Er is weinig ruimte voor wat je wil en voelt, om te zijn wie je bent en je vrij te voelen. Daar wordt het leven al gauw onnodig ingewikkeld van! Vraag je eens af: van wie moet dat? Vervang al die woorden eens met willen en voel dan of je dat wel wilt.

 

8. Niemand is je iets verschuldigd

Als je vindt van wel dan ben je waarschijnlijk aan het bijhouden wat je geeft en wat je er voor terug krijgt. Daar zit hem ook de crux. Geven is het allerfijnst als het onvoorwaardelijk is, omdat iemand zich vrij voelt om je iets te geven. Als je verwacht dat iemand je iets geeft ben je slecht in ontvangen. Het is niet geven en nemen, dat is een actieve en licht agressieve daad. Het is geven en ontvangen, dat is passief, open en vrij. Geniet van wat je gegeven wordt en verwacht nooit iets terug voor wat je geeft.

 

9. Een voorwaarde is ingeplande wrok

‘Als je echt van me houdt dan…’ Je hebt het misschien wel eens gehoord of gezegd. Je bent iemand aan het sturen om iets voor jou te doen of je laat je sturen door een ander. Is dat echt hoe je met anderen of jezelf om wilt gaan? Het levert nooit een goed gevoel op in beide posities, tenzij je houdt van machtsmisbruik. Wrok stapelt op tot het misgaat en het laat de ongelijkheid in de relatie zien.

 

10. Er is niets zo saai als krijgen wat je verwacht

Wanneer je het leven als een avontuur ziet, zul je verrast worden door het onverwachte in plaats van teleurgesteld. Als het altijd zou worden als je verwacht, wordt het voorspelbaar en dus oersaai! Kijk maar naar seks! Het leven is ook nooit wat je verwacht, waarom zou je nog verwachtingen hebben? Kijk maar terug in je leven, in je relatie, wat staat je het meeste bij? De momenten die je niet kon voorspellen toch? Ongeëvenaard mooi, diep ontroerend, verdrietig en sterker makend!

 

De conclusie is wel dat verwachtingen beperken, een onecht gevoel van controle en veiligheid geven. Dus wees vrij, gooi de verwachtingen en oude denkpatronen van je af en geniet van wat er nu is.

 

Welke verwachting zit jou het meeste in de weg? Welke heb je nog niet gezien in het lijstje?


Deel dit Ruimtelijke Inzicht!