Maak je jezelf ongelukkig met je gedachten??

Dat zei ik gisteren tegen een slimme leuke cliënte van Ruimte!

Er was niets aan haar situatie om ongelukkig over te zijn behalve dat haar gedachten haar vertelde dat het toch allemaal niet goed ging!  Een nieuwe baan, een relatie waarin alles anders ging dan in voorgaan de relaties.

Ze vroeg me: "hoe herken ik dan die gedachten die me naar beneden halen? Hoe weet ik wanneer mijn ego praat? Ik wil gewoon genieten van mijn leven en vrij zijn!"

 


Hoe herken ik mijn ego?

Ik hoor dit heel vaak van mensen en ken het ook van mezelf!! Het verschil tussen ego en je ware zelf (je ziel je spirit of hoe het ook wilt noemen) herkennen vraagt om alertheid!! Hoe herken je je ego? Gebruik de checklist!


Egochecklist:

 • Je ego is de eerste die antwoordt
 • Je ego(ver)oordeelt
 • Je ego gaat uit van beperkingen en mislukken
 • Je ego houdt van “moeten”
 • Je ego is gek op voorwaarden, aannames, invullen en afwijzen
 • Je ego kijkt alleen naar je verleden en je toekomst
 • Je ego wil graag ongelijkheid en chaos

Leer dit lijstje uit je hoofd, zet in je telefoon of je agenda, schrijf het op een post it en plak het op je koelkast. En train jezelf in een gezonde dosis egoherkenning.

Het is stap één in omgaan met je ego. De andere stappen zal ik in volgende Ruimtelijk Inzichten met je delen zodat je een wel geleerd ego-expert kunt worden!


Je slimme ego!

Ga er ondertussen vanuit dat je ego je voor de gek gaat houden! Het zal je veroordelen over het niet willen oordelen over jezelf of anderen, het zal zeggen dat je “moet” veranderen of juist dat jij dat helemaal niet kunt, of pas als je eerst …… gedaan hebt en ga zo maar door!

 

Iedere keer dat je merkt dat je naar je ego luistert doe je het volgende oefening:

 • adem in door je neus, 4 tellen en adem uit door je mond
 • Op je inademing zeg je in jezelf:  ik vergeef mezelf voor het luisteren mijn ego
 • Op je uitademing zeg je in jezelf: ik laat mijn overtuiging/aanname/oordeel/invulling/afwijzing los

Je grappige ego!

Supersimpel! Denk je nu bij jezelf: dat werkt toch niet, zo simpel kan het niet zijn? Too good to be true?” Ha, daar is je ego! Gevonden!

En laat het maar weer los met je uitademing!


Volgende blog zal ik dieper op de functie van je ego ingaan. Erg belangrijk want het ego heeft nut!

En ik zal met veel plezier met je delen wat ik doe als mijn ego aan het woord is en me begint tegen te houden.


Heel veel egoplezier!! Geniet van je zoektocht en lach om alle onzinnige dingen die je ego verzint! Je ego is supergrappig!

Laat je me mee lachen met je ego?? Ah toe? Laat je reactie achter onder het artikel!
groet Judith
Deel dit Ruimtelijke Inzicht!Commentaar schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Arianne (dinsdag, 02 juni 2015 14:29)

  Hallo Judith, idd ik zie ook dat mijn EGO mij in de weg staat voor bepaalde dingen. Ik zeg dikwijls "moet", niet in het Nu moment kijken, ... We kunnen er idd om lachen, maar het verstoort dikwijls ons manier van leven en dat gewoon door één simpele gedachte van je eigen EGO. Ik zal de 7 punten van de list op de koelkast kleven. En de oplossingen ook...ik kijk al uit naar je volgende mail. Lieve groeten, Ari

 • #2

  Judith (dinsdag, 02 juni 2015 14:32)

  Hee Arianne,
  Goed om van je te horen! Punt 7 is ook wel een hele fijne om onder de knie te krijgen!! Dat gaat je gemakkelijk lukken! Gewoon adem halen en lachen!
  Dank je voor je reactie! Groet Judith